Thrapsano

Sub soarele fierbinte al Cretei, la 30 Km. de Heraklion, straluceste Thrapsano, o oaza a traditiei Minoane. Localnicii, descendenti directi ai anticei civilizatii Minoane, isi duc traiul tihnit, desprinsi de modernismul actual. Thrapsano nu are denumiri pentru strazi si nici casele nu sunt numerotate, asta nu inseamna nicidecum ca lipseste organizarea, totul este curat si aranjat cu gust, integrandu-se perfect in natura, localnicii sunt binevoitori si gata oricand sa-ti sara in ajutor daca ai vreo problema.

 

Michalis Houlakis

In Thrapsano l-am cunoscut pe Michalis Houlakis, un om de mare caracter si un artist desavarsit. Cu toate ca Michalis este propietarul unei infloritoare afaceri cu vase ceramice, acesta se afla in atelier la ora 7 dimineata, cu mainile pline de lut; s-a intrerupt din munca pentru a discuta cu noi si am aflat cate ceva despre aceasta traditie si despre tehnicile folosite. Michalis ne-a explicat cele mai importante aspecte legate de acest mestesug, unul dintre ele, si cel mai important, fiind reteta secreta de preparare a lutului, reteta pe care Michalis a mostenit-o de la tatal sau si care s-a transmis din tata in fiu de mii de ani; un alt aspect ar fi tehnica de ardere a vaselor de lut, unii dintre olari au ales sa beneficieze de tehnologia actuala si si-au adaptat cuptoarele spre a folosi gazul pentru combustie, nu si Michalis. Traditionalist pana in maduva oaselor, Michalis, foloseste in continuare rumegus din lemn de maslin pentru ardere si asista personal la intretinerea focului, lucru ce necesita multa experienta si maiestrie pentru a mentine temperatura optima in regim manual.

 

De ce sa achizitionati o asemenea amfora?

  • Pe langa utilitate, investiti intr-un obiect de arta ce va creste in valoare odata cu trecerea timpului.
  • Toate obiectele prezentate pe website-ul nostru sunt marcate pentru autenticitate de catre Michalis Houlakis.
  • Michalis Houlakis este unul dintre ultimii artisti din acest domeniu care respecta cu sfintenie traditia mostenita de generatii.